Strafrechtadvocaat voor belediging in Rotterdam

Advocaat belediging Rotterdam

Belediging komt op grote schaal voor. Bijna iedereen beledigd weleens iemand bewust of onbewust. Dit kan heel onschuldig zijn of een grove belediging. Belediging is onder sommige voorwaarden strafbaar. Als u een belediging heeft geuit kan dit alleen strafrechtelijk vervolgd worden als degene die beledigd hier is aangifte van doet bij de politie. Als de Officier van Justitie een redelijke verdenking tegen u heeft kan hij besluiten om u te vervolgen. De kans bestaat dat u gedagvaard worden om ter zitting bij de Rechtbank Rotterdam te verschijnen. De rechter kan u voor belediging een straf opleggen. Vaak is dit een geldboete of taakstraf. Als strafrechtadvocaat van advocaat-rotterdam.nl kunnen wij vaak voorkomen dat u zwaar gestraft wordt.

Is er sprake van belediging?

Waar ligt nu precies de grens tussen een vervelende opmerking en een strafbare belediging?  In artikel 266 van het Wetboek van Strafrecht is belediging strafbaar gesteld. U kunt bijvoorbeeld denken aan het publiekelijk zwart maken van iemand, of u online over iemand uitlaten. Het is een dunne grens. Een strafrechtadvocaat kan voor u beoordelen of er wel echt sprake is van een strafbare belediging.

Bij belediging gaat het erom dat u iemand opzettelijk in zijn goede naam aantast. Dit kan zijn door iemand bijvoorbeeld in het openbaar belachelijk te maken of uit te schelden. Ook komt het vaak voor dat iemand vervolgd wordt voor het beledigen van een ambtenaar in functie. U kunt dan denken aan verzet tijdens een arrestatie, waarbij een politieagent persoonlijk wordt beledigd. Als u een ambtenaar in functie beledigd dan is dit strafverzwarend.

Een eenvoudige belediging kan vervelende gevolgen voor u hebben. Een strafrechtadvocaat van advocaat-rotterdam.nl slaagt er vaak in te bewijzen dat het niet gaat om een strafbare belediging.

 

Zitting Rechtbank Rotterdam of TOM-zitting?

Het Openbaar Ministerie is in Nederland belast met de opsporing en vervolging van strafbare feiten. De Officier van Justitie is werkzaam bij het Openbaar Ministerie, en is bevoegd om u strafrechtelijk te vervolgen. In sommige gevallen mag de officier dit zelf doen. Er zal dan een strafbeschikking worden opgelegd, zonder tussenkomst van een onafhankelijke rechter. De zaak wordt daarmee juridisch afgewikkeld. Het kan dus zo zijn dat u geen dagvaarding ontvangt, maar een uitnodiging voor een TOM-zitting bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Dit klinkt misschien eenvoudig. U voorkomt ten slotte strafvervolging, toch? Dit ligt wat gecompliceerder. Een Officier van Justitie is minder onafhankelijk en onpartijdig dan een rechter, aangezien het doel is om u te vervolgen. Een rechter zal altijd een onpartijdige beslissing nemen en alle feiten en omstandigheden in uw strafzaak in overweging nemen. Als u dus uitgenodigd bent voor een TOM-zitting loopt u de kans dat u een hogere straf opgelegd krijgt. Dit houdt meestal een geldboete of taakstraf in. Als strafrechtadvocaat kunnen wij ervoor zorgen dat u niet onnodig zwaar gestraft wordt. Dit is vaak wel het geval als u verdachte zonder bijstand naar een TOM-zitting gaat.

Ook kan de Officier van Justitie besluiten om uw zaak wel voor te leggen aan een onafhankelijke rechter. De rechter in Rotterdam is wel bevoegd om u een gevangenisstraf op te leggen. Als u dus een dagvaarding ontvangen heeft is het belangrijk om tijdig de hulp in te schakelen van een ervaren strafrechtadvocaat. Als strafrechtadvocaat kunnen wij uw strafdossier opvragen bij het Openbaar Ministerie in Rotterdam, en uw dossier beoordelen. Wij zullen u dan een indicatie geven over het procesverloop en de te verwachten straf. Vaak kunnen wij een substantieel lagere straf bereiken dan de officier eist van de rechter. Ook bereiken wij regelmatig vrijspraak.

 

Strafoplegging door de rechter in Rotterdam

Voor belediging mag aan u een gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden worden opgelegd. De rechter zal niet vaak overgaan tot oplegging van een gevangenisstraf maar het komt wel voor. Als strafrechtadvocaat kunnen wij dit vaak voorkomen.

Tevens is in de wet geregeld dat de rechter u (in combinatie met) een gevangenisstraf ook een geldboete mag opleggen. De geldboete kan oplopen tot wel 4.100 euro. Wij zien vaak dat veroordeelden die zonder de juiste bijstand naar de zitting zijn gegaan, hoge boetes opgelegd krijgen. Het vereist namelijk deskundigheid en ervaring om de eis van de officier te verlagen. De kans bestaat dus dat u in de schulden raakt door een geldboete. Om dit te voorkomen is het verstandig deskundige bijstand in te schakelen. Dit geldt ook voor een taakstraf. Een taakstraf kan ook erg hoog uitvallen. Tot wel een aantal volledige werkweken. Uw baan kan hiermee op het spel komen te staan.

Het is belangrijk dat u op tijd contact met ons opneemt, zodat er voldoende tijd bestaat om uw zaak goed voor te bereiden voor de zitting in Rotterdam.

 

Contact met een strafrechtadvocaat van advocaat-rotterdam.nl

U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen als u advies wenst in uw strafzaak in Rotterdam. Als strafrechtadvocaat van advocaat-rotterdam.nl zijn wij ervaren in strafzaken en weten wij hoe wij u het best van dienst kunnen zijn. Bij ons bent u verzekert van deskundigheid. Uw zaak zal nooit behandelt worden door een beginneling of stagiair. Wij kunnen uw strafzaak behandelen op basis van Pro Deo of gesubsidieerde rechtsbijstand, als u niet veel verdient. In andere gevallen kan vaak een vaste prijsafspraak gemaakt worden voor de te verrichten werkzaamheden. Als u onderstaand contactformulier invult, nemen wij vrijblijvend contact met u op.