Vrijspraak voor verdachte van schietpartij in Rotterdam

De rechtbank Rotterdam heeft op 8 januari 2018 uitspraak gedaan in een zaak over poging doodslag en verboden wapenbezit.

Vrijspraak voor verdachte van schietpartij in Rotterdam

De verdachte stond in deze zaak terecht voor poging tot doodslag en verboden wapenbezit. In de desbetreffende nacht heeft er in Rotterdam op straat een schietpartij plaatsgevonden, waarbij met een vuurwapen een schot is gelost. Het slachtoffer is door dit schot geraakt en heeft potentieel dodelijk letsel opgelopen. De aanleiding van de schietpartij is een conflict geweest tussen 2 groepen mannen, die kort daarvoor een nabijgelegen café hebben bezocht. De ruzie is buiten voortgezet en uitgelopen op een vechtpartij, tijdens die vechtpartij viel het schot. De verdachte stond in de directe nabijheid van het slachtoffer toen het schot viel.

 

Standpunt strafrechtadvocaat

De advocaat van de verdachte stelt dat de getuigen die belastend voor de verdachte hebben verklaard, wisselende verklaringen hebben afgelegd en dat zij elkaar op verschillende punten tegenspreken. Van één van de getuige is zeker dat hij niet uit eigen waarneming heeft verklaard, hij heeft geen duidelijkheid willen of kunnen geven over waar hij de informatie vandaan heeft, zijn verklaring is daarom niet objectief te verifiëren. De advocaat stelt dat aan de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen kan worden getwijfeld, waardoor deze niet kunnen bijdragen aan het bewijs. Tot slot heeft de strafrechtadvocaat een alternatief scenario geschetst, dat iemand anders heeft geschoten.

 

Oordeel rechtbank Rotterdam

De rechtbank Rotterdam volgt het standpunt van de strafrechtadvocaat van de verdachte, dat aan de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen in redelijkheid kan worden getwijfeld. Hierdoor kunnen deze verklaringen niet bijdragen tot het bewijs.

De rechtbank Rotterdam stelt voorts dat op de camerabeelden te zien is dat de verdachte opvallend gedrag vertoont, zoals het feit dat hij gedurende langere tijd zijn hand in zijn tas houdt. Op de beelden is te zien dat de verdachte kort nadat hij het café heeft verlaten zijn hand uit zijn tas heeft gehaald en dat hij een voorwerp in die hand heeft, op de beelden is niet te zien wat voor voorwerp het is. Vervolgens is er op de beelden een beweging te zien bij de verdachte die de verbalisanten herkennen als het doorladen van een vuurwapen.

De rechtbank Rotterdam is van mening dat zij een voorwerp in de handen van de verdachte hebben gezien, maar dat voorwerp is niet uitdrukkelijk herkend als een vuurwapen. Er zijn sterke aanwijzingen dat de verdachte een vuurwapen bij zich droeg, maar dit is onvoldoende om buiten redelijke twijfel aan te nemen dat de verdachte die avond een vuurwapen voorhanden heeft gehad.

Op de beelden is niet te zien wie er heeft geschoten, er zijn eveneens geen getuigen die hebben gezien dat de verdachte schoot. Daarnaast bevat het dossier, volgens de rechtbank Rotterdam, informatie die het door de advocaat gestelde alternatieve scenario niet zonder meer onaannemelijk maakt. Ook andere personen vertoonden immers opvallend gedrag. Het valt niet uit te sluiten dat ook andere personen die avond een vuurwapen bij zich droegen. Tot slot stelt de rechtbank Rotterdam dat de wijze waarop de verdachte zich na het incident wegmaakt van de groep opvallend is en afwijkt van de wijze waarop de andere personen wegrennen, maar dit is onvoldoende om buiten redelijke twijfel aan te nemen dat de verdachte de dader is geweest. De rechtbank Rotterdam spreekt de verdachte vrij van de tenlastegelegde feiten.

 

Strafrechtadvocaat poging doodslag Rotterdam

Mede dankzij het pleidooi van de strafrechtadvocaat is de verdachte in deze zaak vrijgesproken.  In deze zaak is goed te zien dat een ervaren strafrechtadvocaat een goed en sterk verweer voor u, als verdachte van poging doodslag, zal voeren waardoor een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak (zoals in dit geval), zal worden bereikt. Zelf verdacht van poging doodslag? Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor poging doodslag direct contact met u op voor uw strafzaak in Rotterdam!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op