Verdachte die zorgt voor de-escalatie van openlijke geweldpleging vrijgesproken

De rechtbank Rotterdam heeft op 8 februari 2018 vrijgesproken in een zaak over openlijke geweldpleging, waarbij het slachtoffer is gestoken met een mes.

Verdachte die zorgt voor de-escalatie van openlijke geweldpleging vrijgesproken

De verdachte in deze zaak werd verdacht van poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Primair werd hij ervan verdacht dat hij het slachtoffer met een mes in een been en/of nier en/of rug en/of buik heeft gestoken voor een café. Daarnaast werd de verdachte er subsidiair van verdacht dat hij die desbetreffende dag openlijk in vereniging geweld heeft gepleegd tegen het slachtoffer, door slaande en stekende bewegingen (met een mes) te maken en door het slachtoffer in het lichaam te steken.

De poging tot doodslag kan volgens de Officier van Justitie en de advocaat van de verdachte niet wettig en overtuigend worden bewezen. De rechtbank Rotterdam volgt dit standpunt en spreekt de verdachte hiervan vrij. In deze zaak stond de beoordeling van de openlijke geweldpleging vervolgens centraal.

 

Pleidooi strafrechtadvocaat openlijke geweldpleging

De advocaat heeft ten aanzien van de openlijke geweldpleging eveneens vrijspraak bepleit. Hij stelt hiertoe dat uit de camerabeelden die getoond zijn tijdens de terechtzitting, niet blijkt dat de verdachte een daadwerkelijke wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het ten laste gelegde geweld. De advocaat stelt dat de verdachte juist degene is geweest die de ruzie wilde sussen en vervolgens zelf van het slachtoffer meerdere klappen heeft gekregen. Hij stelt voorts dat op de beelden te zien is dat de verdachte zich probeert los te rukken en dat niet te zien is dat hij slaande of stekende bewegingen maakt. Tot slot voert de strafrecht advocaat aan dat de verdachte ter zitting heeft verklaard dat hij geen deel uitmaakte van de ruziënde groepen.

 

Oordeel rechtbank Rotterdam

In de desbetreffende nacht heeft er een vechtpartij plaatsgevonden tussen twee groepen mannen voor een café in Rotterdam. Het slachtoffer raakte hierbij ernstig gewond, hij had meerdere steewonden in onder meer zijn benen en zijn linker nier.

De rechtbank Rotterdam oordeelt op basis van de camerabeelden als volgt. De verdachte heeft bij de eerste confrontatie geprobeerd de ruziemakende groepen uit elkaar te halen, de ruzie te sussen. Vervolgens, bij de tweede confrontatie, is de verdachte zelf aangevallen door het slachtoffer, waarbij de verdachte meerdere vuistslagen heeft ontvangen. Als gevolg hiervan hebben zich meerdere personen bij de verdachte en het slachtoffer gevoegd, waardoor op de camerabeelden niet meer goed te zien is wie welke rol heeft in de confrontatie, dit geldt evenmin voor de rol van de verdachte. De rechtbank Rotterdam volgt dan ook het standpunt van de advocaat, dat op de camerabeelden niet is te zien dat de verdachte slaande of stekende bewegingen maakt in de richting van het slachtoffer. De rechtbank Rotterdam oordeelt dat op de camerabeelden te zien is dat de verdachte zichzelf verdedigt tegen de agressie van het slachtoffer en zich probeert los te rukken, terwijl om de verdachte heen het geweld plaatsvindt. Hieruit wordt geconcludeerd dat de verdachte geen wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het geweld. De rechtbank Rotterdam oordeelt dat er vanuit de verdachte sprake was van een poging tot de-escalatie van het geweld. Tot slot voegt de rechtbank eraan toe dat uit getuigenverklaringen evenmin kan worden afgeleid dat de verdachte een bijdrage heeft geleverd aan het geweld.

Al met al acht de rechtbank Rotterdam naast de poging tot doodslag dus ook de openlijke geweldpleging niet wettig en overtuigend bewezen, waardoor de verdachte van beide ten laste gelegde feiten wordt vrijgesproken.

 

Advocaat openlijke geweldpleging Rotterdam

In deze zaak is goed te zien dat een ervaren strafrechtadvocaat een goed en sterk verweer voor u, als verdachte van openlijke geweldpleging, zal voeren waardoor een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, zal worden bereikt. Zelf verdacht van openlijke geweldpleging? Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor openlijke geweldpleging direct contact met u op voor uw strafzaak in Rotterdam!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op