Rechtbank legt hogere straf op dan Officier van Justitie vordert bij diefstal

De rechtbank Rotterdam heeft op 22 juni 2018 uitspraak gedaan in een zaak over diefstal.

Rechtbank legt hogere straf op dan Officier van Justitie vordert bij diefstal

De verdachte in deze zaak stond terecht voor (poging) diefstal, vergezeld van bedreiging met geweld.

 

Feiten en omstandigheden

Uit de bewijsstukken blijkt het navolgende. De verdachte, een verslaafde met schulden bij zijn dealer, is met een mes in zijn zak de Blokker binnengelopen. Hij deed dit naar eigen zeggen met het idee om een paar telefoons te stelen. Eenmaal binnen heeft hij 2 dozen met telefoons gepakt en bij de kassa vroeg hij aan de caissière of zij kon wisselen, zodat zij de kassalade opendeed. Op het moment dat de caissière de lade opende pakt de verdachte het mes en houdt hij dit voor zich. Hij gaat met zijn bovenlijf helemaal over de toonbank richting de caissière hangen om het mes tussen de kassalade te steken. De caissière schrikt hier enorm van en duwt de lade dicht, waarbij zij haar vinger snijdt aan het mes. Het openmaken van de kassalade is niet gelukt, waarna de verdachte de telefoons van de toonbank heeft gepakt en de winkel is uitgerend. Het slachtoffer, de caissière, was ten tijde van het incident 15 jaar oud en het is voor haar een buitengewoon beangstigende situatie geweest blijkt uit haar schriftelijke slachtofferverklaring.

De rechtbank Rotterdam heeft acht geslagen op een psychologenrapport. Hieruit blijkt dat ten tijde van het incident bij de verdachte een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van de geestvermogens bestond, waardoor hij in enigszins verminderde mate toerekeningsvatbaar wordt geacht.

 

Zwaardere straf dan eis Officier van Justitie

De Officier van Justitie heeft in deze zaak een gevangenisstraf voor de duur van 8 maanden gevorderd, met aftrek van voorarrest, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden.

De rechtbank Rotterdam rekent het feit de verdachte zwaar aan. De verdachte heeft enkel om in zijn verslavingsproblematiek te voorzien een jonge caissière met een mes bedreigd om de diefstal te kunnen plegen en een greep uit de kassalade te kunnen doen. De rechtbank Rotterdam vindt dat de eis van de Officier van Justitie geen recht doet aan de feiten en omstandigheden van het geval, een langere gevangenisstraf is passend en geboden. De rechtbank Rotterdam heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 16 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast heeft de rechtbank Rotterdam bijzondere voorwaarden opgesteld. Zo moet de veroordeelde zich bijvoorbeeld melden bij de verslavingsreclassering en zal hij zich onder ambulante behandeling moeten stellen van een forensische polikliniek. Ook moet de veroordeelde verblijven in een instelling voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang en zal hij moeten deelnemen aan een gedragsinterventie die gericht is op verslaving en middelengebruik. Tot slot heeft hij een inspanningsverplichting opgelegd gekregen ten aanzien van het aflossen van zijn schulden en het treffen van betalingsregelingen en mag hij zich niet bevinden op het adres waar het incident heeft plaatsgevonden in Rotterdam. Tevens moet de verdachte een schadevergoeding betaling.

 

Strafrechtadvocaat diefstal Rotterdam

Wordt u zelf verdacht van diefstal? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal een goed en sterk verweer voor u, als verdachte van diefstal, voeren waardoor een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, zal worden bereikt.  Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor diefstal direct contact met u op voor uw strafzaak in Rotterdam!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op